vrijdag, juli 16, 2021

Vertaler

Vanmorgen lotto gaan binnen doen (gisteren regende het te hard) en naar de post geweest. 

Voor ik naar de post ging, was ik de krantenwinkel binnen gestapt om te vragen wanneer ze zouden sluiten voor jaarlijks verlof. De man in de krantenwinkel begreep mij blijkbaar niet te goei en wou weten of ik een pakje kwam afhalen. Dan leek het of hij wou weten waarom ik naar dat verlof vroeg. Ik verstond hem ook niet al te best : zijn nederlands was erbarmelijk en frans was niet zijn ding (ik ben daar nochtans al ene tegen gekomen die redelijk frans spreekt). Ik zei dan maar dat ik sigaretten zou bestellen. Welke ? Hoeveel ? Neen, ik zou binnen veertien dagen bestellen, àls zij niet gesloten zouden zijn voor verlof. Ik kreeg dadelijk een aanbod : hij had wel één of twee fardes in de winkel en bestellen moest ik doen op dinsdag want zij gaven hun bestelling door op woensdag (dat wist ik al). Ik heb nog een laatste keer alles uit de kast gehaald om te weten te komen of de winkel zou sluiten voor verlof. En wat ik begreep klonk als : "niet sloten". Op hoop van zegen dan maar ...

In de post stond voor mij een aziatisch persoon die heel weinig nederlands sprak en verder alleen maar engels, wat het meisje aan het loket helemaal niet machtig was. De man vroeg informatie over de verhuisdienst en wou zijn telefoonkaart herladen. Met de verhuisdienst ging het redelijk goed. Het meisje deed  onderweg wel nog een poging met "parlez-vous français ?" maar ze kwamen er gezamenlijk toch achter dat de man een echtgenote had die mee moest ondertekenen. Bij de herlaadkaart kwamen ze echter op een punt dat ze mekaar niet meer verstonden. De postbediende zei dat de herlaadkaart niet meer geldig was, de man beweerde dat hij ze kon zien op zijn app. Het gesprek liep helemaal vast en ik ben er dan maar tussen gekomen : "Kan ik helpen ?". De rest van de conversatie heb ik getolkt, tot genoegen van beide partijen. Ze waren heel blij en hebben mij enkele keren wreed bedankt.

Waarom had ik niet zo iemand in de krantenwinkel ?


dinsdag, juli 13, 2021

Duif

 

Gisteren avond om 23u30, zag ik bij de overburen deze duif op de vensterbank zitten. Ik deed de schuifdeur open en dicht, moest ook al eens hoesten. Maar de duif bewoog niet : ze sliep precies heel vast.


Deze foto roept verschillende vragen bij mij op :

-maakte deze duif deel uit van een groepsreis met De Reisduif ?

-vond ze na het feesten de weg naar het hotel niet terug ?

-had ze individueel deze B&B vensterbank geboekt ?

-was het misschien Vader Duif die te laat thuis kwam en van Moeder Duif niet meer binnen mocht in de boom ?

-slaapt deze duif nu op één poot ???

Vanmorgen om 6u ben ik eens komen kijken : ze zat er nog steeds in dezelfde houding.

Toen ik om 9u op stond was de duif vertrokken.

Zo te zien is houskeeping nog niet langs geweest want er is een pittige duivenvlaai achtergebleven.