zondag, juni 05, 2016

Gisterenavond waren wij om zes uur uitgenodigd bij de bovenbuurvrouw. Het werd een gezellige avond met warme en koude hapjes en natuurlijk met de gebruikelijke roddels en verhalen van vroeger.

Bovenbuurvrouw woont recht tegenover het eksternest dat ik nu al een tijdje in het oog houd. Zij is ook degene met een nestkastje op het balkon. Ze had goed nieuws : haar jonge meesjes waren allemaal uitgevlogen.

Ik zat gisteren de ganse tijd met mijn gezicht naar de straatkant. Op een gegeven moment zag ik een ekster in de boom rond vliegen. En dan kwam daar een tweede ekster mee rond huppen ! Even dacht ik zelfs een derde soortgenoot tussen het gebladerte te zien. Ik vroeg mij af hoe het kwam dat er nu plots meerdere eksters in de boom zaten. Tot nu toe had ik altijd maar 1 ekster in de buurt gezien. Waardoor ik veronderstelde dat er een permanentie “op” het nest was en dat telkens één van beide ouders de boodschappen ging doen.

Zouden de jonge eksters aan het uitvliegen zijn ? Als goede gast moest ik echter mijn aandacht bij de lopende conversatie houden. Ik zal het zondagmorgen eens goed bekijken. Hopelijk blijven jonge eksters de eerste dagen na het verlaten van het nest nog even in de buurt ?

Zondagochtend 6u20 : wakker geworden van ekstergekwetter. Achteraan aan de vensters gaan kijken … Niets te zien. Ik hoor de ekster in de garage doorgang van hiernaast naar voren gaan. In nachtgewaad vooraan op het terras post gevat. Eén enkele ekster zit op het dak van de overburen. In de boom zit een meesje voortdurend te “si si sirrrrrr”-en.

6u30 - We zijn nu toch wakker dus zullen we maar officieel “opstaan”. Op dit uur van de dag al in de tuinzetel op het terras te gaan zitten, dat lijkt me een beetje zottekes. Maar ik blijf toch nog even staan om te luisteren en te kijken. Na een hele tijd vliegt het meesje weg uit de boom. Even verder in de struiken tsjirpen de mussen dat het een lieve lust is. Op het dak van nummer 14 zit een eenzame duif. Geen ekster activiteit meer waar te nemen.

Jongens, wat is het mistig, vanmorgen. Geen weer voor nestverlaters, als je het mij vraagt !

7u30 – Twee eksters scheren langs de boom en vliegen naar de nieuwbouw hiernaast. Ergens aan de andere kant kwettert een derde ekster. De eenzame duif zit nog altijd in haar eentje op het dak van nummer 14. Verder niets meer te zien of te horen.


Mys(t)erie, mys(t)erie, mys(t)erie …