woensdag, januari 02, 2002

Meutje en de EURO : the continuing story ...

Vanmiddag broodjes gaan halen voor de collega's. Ik dacht daaraan mijn laatste briefjes van 100 fr te spenderen. Maar dan was er Danny die alleen maar een briefje van 1000 BEF (= 24,78 EURO) had. Ik gaf hem mijn 9 briefjes van 100. Daarmee was dat al proper geregeld. Dan komen we bij de Q8 ... Er waren heel veel mensen die geen eten meegebracht hadden naar het werk en bijgevolg stond er een superlange file. Maar de bediening was er even vlot als anders en daardoor was het snel mijn beurt. Ze hebben daar wel een superkassa, hoor ! Met één druk op de knop veranderde het te betalen Euro bedrag in 685 BEF (= 16.98 EURO). Ik gaf mijn briefje van 1000 en, na nog één simpele druk op de knop, kreeg ik 7,82 EURO (= 315 BEF) terug. Yesss ! Daarmee was ik mijn belgische briefjes eindelijk kwijt. 't Was echter terug op kantoor dat de mizerie begon ... Youri gaf mij een briefje van 100 : rekening vereffend maar wel weer een briefje in mijn portemonnee. Ons reeds volledig geconverteerde Marleen betaalde in Euro. 't Is te zeggen, ze moest mij 4,71 EURO (= 190 BEF) en ze gaf er 5 met de woorden "'t Is just". Ah neen, hé ! Ik heb haar 0,30 EURO (= 12 BEF) teruggegeven. Dan was het pas "just". Michail had alleen nog een briefje van 500 BEF (= 12,39 EURO). Ik heb hem 400 BEF (= 9,92 EURO) teruggegeven met 100, 50 en 20 franken. Eindbalans van deze transactie : vanmorgen thuis vertrokken met 1400 BEF (= 34,70 EURO). Nu heb ik nog 600 BEF (=14,87 EURO) en 13,12 EURO (= 529 BEF) ... Humo gekocht, twee broodjes gekocht ... Even de rekenmachine erbijhalen ... De rekening klopt !

Toch blijf ik bij mijn stelling van vanochtend : ik wil zo snel mogelijk van die 600 BEF (= 14,87 EURO) af ! Want mijn rekenmachine past niet in mijn sakoche ... Een manier zou kunnen zijn : ik koop er 6 loterijspelletjes voor. Daarmee zou mijn gok-saldo dan op 1000 BEF (= 24,79 EURO) komen ...
Pfffff ! Neen, toch maar niet doen want mijn "21" krasbiljet van vanmorgen heeft mij welgeteld 0 BEF (= 0 EURO) opgebracht ...
Mijn eerste EURO-ervaring ...
Vanmorgen ging ik een Humo kopen in de krantenwinkel. De krantenman stond met een klant te discussiëren over ... de EURO, natuurlijk ! Die klant was gisteren een pint gaan drinken en hij had al zijn belgisch wisselgeld op de toonbank gelegd en gezegd "Hier zie, 't is just !". Want hij wou geen belgische munten meer. Verschillende soorten briefjes in zijn portemonnee, dat zag hij nog wel zitten. Maar verschillende soorten enkelgeld : neen, daar begon hij niet aan !
Toen het mijn beurt was, gaf ik eerst de Presto waarmee ik 100 fr gewonnen had. Ik vroeg er een Win-for-Life voor maar die waren op dus nam ik een 21 in de plaats. So far so good : hier was nog geen Euro aan te pas gekomen ! Dan gaf ik een briefje van 100 fr om mijn Humo te betalen. De krantenman maakte allerlei berekeningen op zijn kassa. De Humo kost 1.86 Euro en zijn kassa gaf aan dat hij mij 1.88 Euro als wisselgeld moest geven. "Ziet zie, nu heb ik het ook weer voor !" zei de krantenman gevat, nadat hij mij er eerst op gewezen had dat hij heel goed moest opletten want dat dat niet simpel was, die omschakeling. Ik had ook wel ergens gevoeld dat die 1.86 Euro niet juist was maar verder stond ik er maar wat verloren bij. Moest ik nu beginnen vermenigvuldigen met 40.3399 ... ? Of moest ik misschien iets delen ... ? Door hoeveel ... ? Wat een stress, jong !
Ik weet nu één ding zeker : ik ga zo snel mogelijk naar de bank om mijn resterend belgisch geld te laten omwisselen in Euro's !
Ik wens aan iedereen het aller-aller-aller-beste toe voor 2002 !
Nogmaals dank aan kozze en kozzinneke dat ze mij op sleeptouw genomen hebben in Sevilla en Cordoba. Ik heb er echt van genoten !
En dank aan de organisatoren van de Oudstrijderslaan voor een weer zeer geslaagd nieuwjaarsfeest !
En nu ga ik wat uitrusten want ik ben een beetje moeoeoeoeoeoe ...

Waarom weet ik niet, maar ik heb blijkbaar besloten om in 2002 op de Meut-tijd over te schakelen ... :
Zoals gewoonlijk had ik gisteren de wekker gezet op 6.30 uur. Vanmorgen loopt dat ding af en ik was nog doodmoe. Ja, wat wil je ? Zo gereisd en gefeest ! Ik heb dan maar wat gesnoesd. Om 7.30 ging ik het nog eens proberen : opstaan, naar beneden, verwarming in de badkamer aanzetten, radio opzetten, wat rondlopen. Neen, het ging nog niet beter. Dan maar terug naar boven, terug met Heer van Chaos in bed gekropen en met de gedachte : ik zal wel zien wanneer ik er klaar voor ben. Al waar is het elf uur als ik naar kantoor vertrek. Want zoals ik er nu bij loop is dat toch geen avans. Natuurlijk bovenop Heer van Chaos in slaap gevallen. Terug wakker geschoten om 8.30 uur. Ha, dat ging precies al een beetje beter ! Een beetje frisser nu terug naar beneden gegaan en langzaam maar zeker aan de dagelijkse badkamerverrichtingen begonnen. Naar het nieuws geluisterd : het nieuws, dan is het negen uur. OK, voor tien uur zal ik dan wel op kantoor zijn. Haardroger op de krulletjes gezet ... En dan hoor ik de presentator zeggen dat het kwart na acht is ! Ik denk nog bij mijn eigen zelve : die is ook nog niet goed wakker. Straks zal zijn ... euro ... wel vallen, dat hij het verkeerde uur gezegd heeft. Maar het zaadje was gezaaid en begon stilletjesaan te ontkiemen : ik heb toch wel duidelijk 8.31 gezien op mijn wekker toen ik de tweede keer wakker werd ? ... En nu zegt die kwiet op de radio dat het pas kwart over acht is ... ? Allez, hoe kan dat nu ? Met mijn bril op de neus werp ik een blik op het klokje in de hall : kwart over acht ! Snel naar boven gaan kijken. En, ja hoor, de wekker zei kwart over negen ... ?! Bij mij viel nu gewoon de ganse euro-mini-kit ! Rinkeldeklinkeldekling !!! Gisterenavond, bij het zetten van de wekker had ik met mijn vermoeide vingertjes enkele verkeerde knopjes ingedrukt waardoor niet alleen de wektijd maar ook de gewone tijd een uurtje versprongen was ... ! Probleem opgelost, dus. En ik was nog mooi op tijd op kantoor om de enkele werkwillige collega's die er al zaten een gelukkig nieuwjaar te wensen !

Neen, die nieuwe Meut-tijd da's een beetje te onhandig. 't Zal voor een andere keer zijn ...