vrijdag, januari 16, 2004

Meutje's puzzelavontuur. (vervolg)

Woensdagavond heb ik dus wreed veel lol gehad met Mzsteriax III 4.6 (sorry, 't was niet 4.5 ! ja wat wil je ? dat zijn ook cijfertjes, hé ...) : de Viking die met zijn boot rond drie boeien moet varen.

Ondanks de zes volgeschreven A4's, was ik er toch niet uitgeraakt en ik heb het donderdagmiddag, tussen de boterhammekes met ballekenskoek door, nog maar eens geprobeerd.

Kijk, ik wéét wat mijn probleem is met (a+b=c). Ik herinner mij vaag dat je vanalles MAG en NIET MAG doen maar ik kan mij daar allemaal heel weinig bij voorstellen. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik ook een beetje slordig ben, als het erop aankomt met a, b en c te goochelen. Het kan al eens gebeuren dat er een min-teken zomaar in het niets verdwijnt als ik dingen van de ene kant van het "="-teken naar de andere kant begin te gooien. En bij het wegwerken van die getalletjes ONDER de breukstreep, durf ik ook al eens (te) creatief zijn.

Zo zat ik donderdagmiddag bijvoorbeeld te jongleren met 210 = AB + BC + CA/4. Na een zestal lijnen kwam ik dan uit op 210 = AB + BC + CA ! Zeg nu zelf, dat moet ge toch kunnen, nietwaar ? Zover ben ik dan wel mee, dat ik weet dat dat niet kan. Maar voor de rest denk ik dat ik een verkeerd idee overgehouden heb van de "moderne" wiskunde die ze in de Humaniora op ons uitgeprobeerd hebben ...

En dan zat ik gisteren ook nog met het volgende kleine probleempje : woensdag was de tijd van de totale reis 320 minuten. Wiskundig berekend door Meut. Punt, uit. Wel, donderdagmiddag was de totale tijd van de hele reis plotsklaps 330 minuten. Weer door Meutje berekend. Weer geen speld tussen te krijgen. Ziet ge, zo ben ik dan wel : als ik eindelijk iets berekend heb, dan IS dat zo !

Kan ik het helpen dat er woensdagavond in mijn living waarschijnlijk meer wind stond dan donderdagmiddag op kantoor ? Kan gebeuren, natuurlijk. Maar daar sta je dan wel met je (moderne) wiskunde ... !

Enfin, je raad het al : ik heb de oplossing van 4.6 gevonden en ging vol goede moed mijn Broertje vervoegen aan de bron van 4.7. Maar hij was er al vertrokken, verdorie ! Zit ik daar nu, alleen, te staren onder een schots rokje ... En ondertussen zie ik al de kleuren van de regenboog ! Niet te doen, jong !

En Broer heeft mij al verwittigd dat 4.8 (waar hij momenteel aanbeland is) weer over rekenen gaat.
En Broer vindt het dit keer zelf ook geen makkie ...
Dat belooft !

'k Zal dit weekend voor alle zekerheid mijn wijnvoorraad maar aanvullen ...

(een half uurtje later) :

Ondertussen ben ik bij Broertje geraakt ! 4.7 was toch een hele leuke !

Eigenlijk was ik goe bezig ... Zelfs zonder eerst in de "bron" te gaan kijken (met dank aan Broertje voor de tip !). Ik was aan het puzzelen geslagen met de eerste letters van de woorden voor en achter de vraagtekens. Maar ja, ik had er dus wel wat teveel en het zou waarschijnlijk nog daaaagen geduurd hebben voor ik de oplossing er misschien ooit wel eens in zou tegenkomen ...

Bon, ik vind dus de "bron", ik schrijf de lettertjes op, en wat blijkt ? Ik heb alle lettertjes van RAADSEL ! Nu had Broer mij verzekerd dat het (toch wel) een persoon was die we zochten. GROOT MYSTERIE ! Zoals ook nog vermeld in de "bron", maak ik dus de boog en bekom ALASDER of ALSADER. Ik denk nog, dat zal wel een of ander figuur uit de mythologie zijn. En over de plaats van groen en geel in de regenboog (ROGGBIV, maar welke G komt eerst ?) valt te discuteren. Maar, neen hoor ! Noch "alasder", noch "alsader" werden geaccepteerd.

Tot ik de prut uit mijn ogen veegde en zag dat ik ergens een lijntje versprongen was. En dus zit ik nu, samen met Broer bij (#*#) plus (#*#*#) is ...

... Ja jongens, het zal echt wel nodig zijn om morgen die flessen wijn in de Colruyt te gaan halen ... Zucht ! ...


donderdag, januari 15, 2004

Broertje en ik zijn samen aan het Mzsteriax-en. Gisteren zat hij bij de "bron" van 4.7 te wachten op een hint van mij. Helaas moest ik hem erop wijzen dat ik achterop geraakt was vanwege serieus dood gevallen op 4.2 en dat ik momenteel nog maar bij 4.5 komen kijken was.

Broer wist mij te vertellen dat 4.5 een makkie was, gewoon de regel van drie. Maar Broer weet niet dat Meut voor de regel van drie minstens drie A4 vellen nodig heeft. Voor Meut is dat de zogezegde "blad-van-drie"-regel. En dat is niet omdat ik groot schrijf ... !

Een rekenpuzzel wordt voor mij meestal een leuk avondje puzzelen bij een glaasje wijn. Ik beloofde Broertje dus om (gisterenavond) mijn drankgebruik binnen de perken te houden, zodat ik hem snel zou inhalen en we samen verder zouden kunnen gaan op de tocht van Sjövakor ...

De rekengoden beslisten er echter anders over. Om 9 uur had ik mijn drie A4 vellen vol en was mijn eerste fles wijn leeg. Ik bekwam zulke leuke en onzinnige antwoorden, dat ik besloot een nieuwe fles wijn open te maken.

Opdat je zou kunnen volgen vertel ik hier in het kort het raadsel. De Viking moet met zijn boot rond drie boeien varen. A, B en C liggen in een perfect gelijkzijdige driehoek uit mekaar. Tussen twee boeien, vaart het schip een constante snelheid. Achteraf wist de Viking te vertellen dat hij over de eerste 3/4 van de ganse reis 3,5 uren gevaren had en over de laatste 3/4 van de ganse reis 4,5 uren. En hij had ook vastgesteld dat hij over de afstand BC 10 minuten langer gevaren had dan over de afstand AB. Waarom was de Viking niet gedurende de ganse reis op post gebleven ? Waarom had hij niet simpelweg zijn GANSE reis gecronometreerd ? Neen, nu mocht IK zijn logboek voor hem invullen ... ! Heel slordig hoor, Viking !

Ik ben er om te beginnen al even zoet mee geweest om de vraag te BEGRIJPEN. Hiervoor had ik ze mooi op ruitjespapier uitgetekend. Ik ontdekte zowaar redelijk snel dat de ganse reis 320 minuten geduurd heeft. Dat IS gewoon zo, ik heb het zo berekend. Punt, uit. En dan heb ik mijn beste (a+b=c) bovengehaald.

Om een lang verhaal kort te maken ... Zoals gezegd had ik om 9 uur al drie A4 vellen volgekribbeld. Mijn eindresultaat kwam erop neer dat het bootje over de laatste etappe (CA) exact 4 minuten gedaan had ! Dit vond ik zo een leuke dat dus die tweede fles wijn aangebroken werd. Op een vijfde A4, deed de boot zomaar eventjes -142,5 minuten over de afstand AB. Wat mijn simpele verstand begrijpt als : hij vaarde (voer ?) achteruit ! Een vijfde A4 leverde dan weer 1562,5 minuten over de afstand AB. Op blad nummer zes, hield hij zich blijkbaar beter aan de snelheidsbeperking want toen werd de afstand AB afgelegd in "slechts" 640 minuten. Wat nog altijd niet kon kloppen met dat totaal van 320 minuten ... Zoals je kan zien, concentreerde ik mij nog alleen op de afstand AB. Ik bekwam nog : AB = 196,1313131 minuten en AB = 9,333333 minuten. En toen vond ik het welletjes.

Het was ondertussen half elf en het leek mij raadzaam om mijn heil een verdieping hoger te gaan zoeken.

Vanmorgen leverde mij dat volgend raadsel op : aan het begin van de puzzelronde was fles wijn A voor 1/5 gevuld. Aan het einde van de puzzelronde was fles B voor 1/4 gevuld. Hoelang duurde het voor Meutje de 16 treden naar de slaapkamer beklommen had ?

En, zal Meutje ooit de afstanden AB, BC en AC in minuten kunnen uitdrukken ? Jawel, hoor ! Want vandaag pas ik de "enassem"-regel toe (enassem over AB nu eens 75 minuten gedaan had ? oei, da's te weinig ! enassem over AB nu eens 82 minuten gedaan had ? ...). Dat wordt vanzelfsprekend weer een leuk avondje puzzelen. En daarmee kom ik er zeker uit !

dinsdag, januari 13, 2004

EEN GELUKKIG NIEUWJAAR, ALLEMAAL !!!
(Dat belooft voor mijn verjaardagskaartjes van 2004 ... Allemaal met twee weken vertraging ... ?)

Ik zal maar dadelijk met de deur in huis vallen.

Dames en Heren van het Weer : graag wat uitleg, alstublieft !

Wat was dat allemaal met die "storm" van gisteren ? Ik ben in mijn geheugen teruggegaan naar die andere storm van in de jaren '90 en heb op basis daarvan mijn voorzorgen genomen : alle beschikbare dweilen en handdoeken heb ik voor vensters en deuren gelegd. Met een erwt in mijn gat, met de moed in de schoenen, met een hartje dat klopte in de keel, met flanellen benen, met kriebels in de buik - kortom, niets zat er nog juist aan mij ! - heb ik gisterenmorgen afscheid genomen van mijn huisje en de bewonertjes die ik moest achterlaten ...

Overdag ging ik regelmatig naar het weerbericht kijken, mezelf ondertussen maar opjuttend over wat ik zou vinden als ik (wie weet hoe laat 's avonds ?) in de Coige terug zou keren.

En wat vond ik, toen ik - op een overigens normaal uur - in de Coige terugkeerde : véél water ... op straat en in de tuin. Binnen in huis waren de hoekjes van twee handdoeken lichtjes vochtig geworden. En daar stond natuurlijk ook een Meut met een véél te hoge bloeddruk ...

Allez, nie neuten, zal ik maar zeggen. Ik ben hier duidelijk weer veel dank verschuldigd aan de Weergoden en aan mijn Engelbewaarder !

Ondertussen, op het Mzsteriax front ... Had ik gisteren puzzel 3.8 afgeprint. Dat zag er een leuke uit : anagrammen ! Ik was er helemaal klaar voor om een avondje lang lekker te zitten puzzelen. Thuisgekomen, bekeek ik het raadsel dat ik afgeprint had en ... vond dadelijk het antwoord !

Dan had ik toch meer plezier op vrijdagavond. Toen had ik een rekenpuzzel mee naar huis genomen. Een ganse avond heb ik zitten rekenen. Wel twaalf vellen papier heb ik vol gekribbeld. Bleek na ongeveer vijf uren dat ik het juiste antwoord reeds in het begin van de avond tegengekomen was ... ! Maar ik had het toen niet herkend omdat ik het minteken op mijn rekenmachientje niet zag !!!

Wel veel lol gehad, natuurlijk. En daar doe ik het toch eigenlijk voor ... ?


Zondagnamiddag, heb ik een verontrustend feit moeten vaststellen !

Jullie weten (of jullie weten niet) dat ik vorig jaar redelijk wat vinken en meesjes had die aan het raam kwamen tikken. Dat dacht ik te kunnen uitleggen als "ze zien zichzelf in de ruit weerspiegeld, denken dat het een rivaal is en gaan tot de aanval over".

En jullie weten het (of jullie weten het niet) maar, meesjes pikken een gaatjespatroon rond de opening van een nestkastje om hun "handtekening" te zetten. Om hun huisnummer erop te zetten, bij wijze van spreken. Zo van "Hier woon IK !".

Welnu, zondagnamiddag hing er een meesje aan de muur naast mijn terrasdeur en dat was op het raamkozijn aan het pikken ! Het zag zichzelf dus NIET in de ruit weerspiegeld. Het tikte helemaal niet tegen de ruit maar in het hout van de deur !

Ik denk dus dat het meesje zijn huisnummer in mijn terrasdeur aan het graveren was ... Binnenkort kan Meutje verhuizen ...