woensdag, juli 16, 2003

De tabak/as-behandeling lijkt te werken ... Er werd nog niet verder geknabbeld aan de zonnebloem. Ofwel is het te droog en houden de slakken zich wijselijk gedeisd ? Ik geef de zonnebloem in elk geval alleen maar water in het schoteltje dat onder de bloempot staat. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

Sinds gisteren zit er in mijn tuin een Tjif te Tjaffen dat het niet mooi meer is ! Vorige week was het vooral meneerke Vink die constant zat te roepen en nu de Tjif Tjaf. Ik vind dat heel plezant. Ik denk er zelfs over om mij in de vogelgeluidjes te verdiepen. Misschien kan ik dan wat terugfluiten ... zoals onze grote broer, die ook in conversatie getreden was met een gevederde bewoner van zijn tuin. Maar na een tijdje kreeg hij geen antwoord meer. Broer dacht dat zijn accent misschien niet al te best was ... of dat hij een vuile mop verteld had, zonder het zelf te weten ... !

Buur Bunker heeft volgens mij een stilte-fobie ! Gisteren was het niet de radio noch het gebrom van zijn grasmachine waar ik op getrakteerd werd. Toen ik thuis kwam, had ik het al gezien : er stond een boot op zijn oprit ! Ge weet wel, zo een rubber geval met buitenboordmotor. En ja hoor ! Dat moest toch eens uitgeprobeerd worden, zeker ? Gedurende een dik half uur mocht de ganse buurt meegenieten van het geluid van de motor. Ik dacht nog, we gaan hier een nieuwe sport meemaken : varen over het maïsveld. Dat zou pas een mooi gezicht zijn ! Maar neen, 't was gewoon om te (laten) zien en horen of de motor het wel deed. Vroemvroemvroemvroem ... VRRRROEM ! VRRRROEM ! VROEMVROEM !!! Vroem ! Vroem ! Vroemvroemvroem ... Na een tijdje hield het op en dacht ik : zijn naft is op. Hoe gaat hij nu nog kunnen varen ? Maar dan begon het weer : Vroemvroemvroem ! VRRRROEM ! VRRRROEM ! Vroemvroemvroem ... Allez, voor wie het dus nog niet zou weten : Buur Bunker heeft een boot !!!

De maïs loopt nu echt de spuigaten uit. Volgens mij staat die al drie meter hoog ! En ik zie er nog geen enkel kolfje aan ... Hoeveel hoger kan dat nog worden, mensen ???

Mijn geheime project is af !!! De WCpapierrolletjesvliegenweghouder hangt omhoog ! Hiervoor heb ik gebruikt : redelijk wat touw en 240 rolletjes WC papier. Ik heb de rolletjes met lakverf beschilderd zodat ze toch een klein beetje tegen de regen zouden kunnen en ik heb het geheel, met een of andere sjor-techniek die ik mij nog herinnerde uit mijn scoutstijd, aan een tak opgehangen die ik achter de scharnieren van de terrasdeurluiken geklemd heb. 't Ziet er redelijk stevig uit. Maar mocht het nu echt stormen, dan zal ik het wel moeten binnenhalen, denk ik. En zoals al mijn knutselarijen, is ook dit een "levend" kunstwerk : 't is namelijk de bedoeling dat ik af en toe eens enkele rolletjes herbeschilder met een fris kleurtje of een speels tekeningetje ...

En om af te sluiten ... sspptt, prrft, sprft ... (even wat stof en zand uitgespuwd ...) Vanmorgen waren ze in Sterrebeek het fietspad aan het afborstelen. Dat ligt inderdaad al een hele tijd onder een dikke laag zand en kiezeltjes. De schoonmaak gebeurde met een machine waar zo een ronde borstel aanhangt. Ge weet wel, waar ze in de steden de goten mee uitborstelen. Helaas kwam er bij de ganse operatie geen drupje water aan te pas ! O.K. Ik kan dat wel verstaan ... met deze droogte moet je geen water verspillen. Maar ik dacht toch even mijn mistlichten op te zetten want het leek net of ik door een mistbank reed ...

En ... ? Allemaal flink ingesmeerd tegen de hittegolf van vandaag ... ?

dinsdag, juli 15, 2003

Het leek mij een goed moment om mijn grootste zonnebloem van haar piedestalleke te halen. Ze is nu zeventig centimeter hoog en de stengel is 1 cm dik. Doordat ze zo groot geworden is, zit ze met haar hoofdje in de kerstboom en moet ze nogal kronkels uithalen om zonlicht te krijgen. Haar kleinere zusje heb ik vorige week in de volle grond gezet en die houdt het daar goed vol, alhoewel ze nog maar veertig centimeter hoog is en duidelijk nog een stokje nodig heeft om tegen te steunen.

Met grote zus loopt het echter anders ... Na één dag waren de onderste blaadjes van Grote Zonnebloem reeds opgevreten ! En gisteren zijn de slakken een verdieping hoger begonnen, aan de bovenste bladeren die toch al niet meer zo jong en klein zijn ... Ik heb dus gisteren alle as en tabak van de peuken uit de asbak verzameld en daarmee de pot van de zonnebloem bestrooid. Vanmorgen leek het erop dat er nog geen verdere schade aangericht werd. Afwachten, maar ...

GOED NIEUWS !!! Er zitten heel veel bloemknopjes aan de pompoenplanten. Gisterenavond waren ze nog allemaal dicht. Maar vanochtend stond de eerste pompoenbloem wagewijd open ! Ik weet het, het is misschien wat laat. Maar ik heb alles dan ook erg laat gezaaid, dit jaar. Het is nu dus tijd om weer eens te gaan opzoeken hoe dat werkt met die pompoenen. Ge weet wel, zo van de bloemetjes en de bijtjes, en Meutjes penseeltje ...

En de maïs in het veld naast mijn huisje "zie" ik letterlijk groeien ! Zaterdagochtend kon ik vanuit de garage nog het slaapkamervenster van Buur Bunker waarnemen, boven de toppen van de maïsplanten. 's Avonds werd dat bewuste venster reeds aan het zicht onttrokken door de toppen van de planten. Gisterenavond kon ik alleen nog het rode pannendak van de Bunker zien. Indrukwekkend !

Oh ja, die rare spin hangt nog steeds onderaan de vensterbank van mijn bureau ... Iemand zin om dat eens van nabij te komen onderzoeken ... ?

Van vroeg zaaisel gesproken ... ik heb mij aan een haiku gewaagd :

Witte bloempotjes,
penselen en rode verf :
laat gezaaid groen krijgt toch kleur ...

maandag, juli 14, 2003

De spin ( vervolg)

Zaterdagmiddag trok ik mijn stoute schoenen aan en, met een lekker lang stokje, gaf ik een duwtje tegen de achterpootjes van de spin die daar al enkele dagen op de vensterbank zat. Ik dacht dat ze dan wel zou weglopen ... Maar gij gelooft dat ! De spin sprong op, draaide zich om en viel het stokje aan ! Ik liet het stokje vallen maar de spin was er alweer vanaf gesprongen en zat weer op de vensterbank, alsof er niets gebeurd was ...

Later op de dag ben ik er nog verschillende keren langs gegaan, met een grote boog weliswaar, en de spin bleef er maar zitten. Tot 's avonds ... toen hing ze onderaan de vensterbank ! En zondag ook nog ! En vanmorgen ook nog !

Wat scheelt dat beest toch ? Ik heb er enkele theorietjes over : in mijn atelier brandt nog steeds de chauffage (zoniet zou het daar bitter koud zijn). De chauffage hangt onder het venster. En dus voelt de vensterbank misschien warm aan en vindt die spin het leuk om daar op te zitten/aan te hangen. Zolang die spin daar zit, kan ik niet aan de vensterbank gaan voelen, natuurlijk ... Ofwel is het een oude spin op haar retour die daar haar laatste dagen aan het doorbrengen is ... Ofwel gaat die spin eitjes leggen ... Ik weet het niet, hoor ... !