vrijdag, januari 23, 2004

Koekjes eten.

Vóór Nieuwjaar, heb ik Kuifje-dozen gekocht : mooie blikken koekendozen (mét inhoud) van Delacre.

Ik had eerst slechts één doos gekocht, onder het motto : een koekje in de kast komt altijd wel gepast. Thuis gekomen zag ik op de verpakking staan : "Verzamel ze !". Er waren drie verschillende dozen beschikbaar. De schade zou dus beperkt blijven. En, Befehl ist Befehl, de volgende week ging ik hoopvol naar de twee andere Kuifje-dozen op zoek.

Ik héb ze gevonden ... PLUS nog een véél mooiere doos, van Buisctuits de l'Aër, gevuld met "Palets et Galettes de Bretagne", en met een prachtige poezenkop op het deksel.

Maar dan begon het eigenlijke werk : de dozen leegkrijgen. Met Nieuwjaar heb ik enkele koekjes door de strot van mijn logés kunnen duwen maar het schoot niet echt op. Dus moest er een vernuftig "systeem" ontwikkeld worden.

In een Delacre doos zitten twee afzonderlijk verpakte vlootjes en in elk vlootje zitten 12 verschillende soorten koekjes. Mijn plan is dus : telkens ik koekjes wil eten, MOET ik er van elke beschikbare soort eentje nemen. Dat zijn dan 12 koekjes per snoepbeurt. Wees gerust, dat kan je slechts 3 maal na mekaar doen. Dan zijn er al twee soorten "uitgeput" (de lekkerste eerst, natuurlijk !). Dus bij de volgende beurten heb je nog 10 koekjes, en dan nog 8 en dan nog 7 enz ... Voor je het weet is de doos leeg ! En inderdaad, we zijn nu bijna eind januari en de koekjes uit de drie Kuifje-dozen zijn verorberd.

Ik weet het, het had nog sneller gekund, als ik bij elke snoepbeurt steeds 12 koekjes zou genomen hebben. Maar dat is dan weer een ander "systeem", zie je. En ge moet geen verschillende systemen door elkaar smijten, vind ik ...

De Kuifje-dozen zijn nu leeg en dus kon ik gisterenavond aan de "Palets et Galettes de Bretagne" beginnen. Toen ik de doos opende, zag ik meteen dat het Delacre-systeem hier niet zou werken : in de doos zaten 2 soorten koekjes ("Palets" en "Galettes", dus) maar de "Palets" zijn twee keer zo dik als de "Galettes". Conclusie : meer "Galettes" dan "Palets" ... !

Ik heb alle koekjes geteld (21 "Palets" en 42 "Galettes") en kon dadelijk een nieuw "systeem" uitdokteren : per snoepbeurt moet het aantal "Galettes" steeds het dubbele zijn van het aantal "Palets". Ik denk zelfs dat ik hiermee het "systeem" van de Biscuiterie de l'Aër zelf gekraakt heb ... !

En neen, aan psychiaters ga ik géén geld uitgeven. Anders kan ik binnenkort geen koekjes meer kopen ... !!!

maandag, januari 19, 2004

JOECHEI !
Wat zijn we blij !
Er is weer een jaartje bij ... (en allemaal "bonus", man !)
Gelukkig Nieuw Jaar aan mij !!!

En ik heb mijn 50ste levensjaar in schoonheid beëindigd ... denk ik ...
Ik besloot om dit jaar zelf aan "den bak" te slaan : inplaats van taarten bij de bakker te halen voor de collega's, zou ik enkele cakes en een tiramisu maken.

Zo gezegd, zo gedaan. Zaterdag ging ik de nodige tiramisu-ingrediënten halen in de winkel. Zondagmorgen, om 8.30, schiet ik in paniek wakker : "Ik heb geen Mascarpone meegebracht !" Vraag mij niet waarom ik die vergeten ben. 't Zal wel met mijn gezegende leeftijd te maken hebben, zeker ? Maar probeer gij maar eens tiramisu te maken ZONDER Mascarpone ... ! Gelukkig is de GB open op zondagvoormiddag en heb ik mijn vergetelheid nog recht kunnen zetten.

De gewone cake, de appelcake en de chocoladecake kwamen mooi uit de oven. Het was echter al zo vol in de keuken - ik was nog aan de tiramisu bezig - dat ik besloot om de cakes in de garage te laten afkoelen. Daar de goede God mij twee handen gegeven heeft, nam ik in elke hand een cake. Ik bleef echter met mijn mouw in de klink van de garagedeur hangen en daar vloog een van de cakes met een sierlijk boogje op de grond.

Wist je trouwens dat voor cake hetzelfde principe geldt als voor de besmeerde boterham ? De cake landde namelijk ook op zijn bovenkant !

Hopelijk laat ik hiermee de onhandigheden achter mij en begin ik aan een rijper en bezadigder deel van mijn leven ... Of was dit nog maar een voorproefje en ga ik een nog turbulentere tijd tegemoet ???

...

Vanmorgen maakte ik de bedenking dat mijn gebit eigenlijk een mooi overzicht geeft van mijn leven :
ik heb nooit wijsheidstanden gehad, ik heb nog altijd één melktandje, mijn valse tand is eruit en die wordt niet meer vervangen (zie ok TV) en, last but not least, ik heb niet veel tanden meer maar de bieterkes die er nog zijn mogen gezien worden !!!