vrijdag, mei 05, 2006

Mezennestje in Diependaalse Brievenbus (vervolg van woensdag 3 en donderdag 4 mei 2006)


Gisterenavond mocht ik van broer nog een prachtige foto van het mezennestje ontvangen, inclusief broedende koolmees ... !

Onze reporter ter plaatse wist ook nog het volgende te vermelden :

"Duidelijk een koolmees! Maar ze werd wel een beetje kwaad en agressief… Ze spreidde haar vleugels en staart en maakte verscheidene malen een soort blazend geluid. Ze vloog niet weg en was blijkbaar niet bang, alleen maar zeer beschermend voor haar kroost! Moedige en krasse vogeltjes!"

De moedige mees kan je hier bekijken : http://www.geocities.com/meutje/fotos6.html

En broer belooft ons nog meer foto's als de eitjes uitgebroed zijn ...

donderdag, mei 04, 2006

W A A R S C H U W I N G ! ! ! ! !

Beste medegebruikers van de openbare weg, u weze bij deze gewaarschuwd : vanaf nu doet Meutje mee aan het spelletje "Ieder voor Zich". Met de wagen rijden in het spitsuur zal ik voortaan beschouwen als Oorlog ! Reken niet langer op mijn medeleven.

Hoe is dat zo gekomen ? Wel, daarnet in het huiswaarts rijden, stond ik zoals altijd in de file op de steenweg. Ter hoogte van Horizon gekomen, liet ik enkele wagens uit de zoning voor mij langs, om de steenweg richting Brussel te nemen. Twintig meter voor mij stond het verkeer toch stil en van de overkant kwam er juist niets af. Zodoende ...

De laatste die ik doorliet, heeft jammer genoeg pech gehad. Net op het moment dat hij met de snuit van zijn wagen voorbij mijn bakske komt, vaststelt dat er uit de richting van Leuven niets aankomt en zich in gang zet om de steenweg verder op te rijden, komt er naast mij in volle vaart een politiewagen opgedaagd. Net als die op mijn hoogte is, zien de agenten de snuit van de andere wagen in het midden van de steenweg verschijnen. Ze laten eventjes "Woo..." hun sirene gaan en gooien nog hun stuur opzij. Maar het kalf was al in de put gesprongen ... De meneer die ik doorliet, ramt nog net de politiewagen in de buurt van het achterwiel ...

De politiewagen stopt ter hoogte waar "mijn" file nog stond te wachten, ze maken rechtsomkeer en rijden de zoning binnen. De "ongelukkige" chauffeur zet zich in achteruit, en rijdt eveneens de zoning terug binnen. Ik rijd een beetje verder en denk plots : "Ben ik hierbij nodig ?" Noem dat gewoon STOM, kan mij niet schelen. Ik zet mij dus op de kant en loop een eindje terug tot bij de politiedame die ondertussen uitgestapt was, terwijl haar mannelijke collega de politie-auto verder langs de kant ging zetten. Ik vraag aan de agente : "Ben ik hierbij nodig ?". Zij vraagt : "Zat u bij in het voertuig ?". Ik zeg : "Neen, ik heb die meneer doorgelaten ...". Waarop zij : "Da's stom, hé !", en ze loopt verder naar beide gebotste wagens. Ik ben terug in mijn wagen gestapt en ben naar huis gereden ...

En vandaar dus : no more Mrs. Nice Meutje vanaf nu ! Ik rij vanaf nu steeds rechtdoor en stop alleen nog aan oranje en rode lichten. Moet je er langs ? Sorry, je zal moeten wachten tot je er langs KAN. Reken niet meer op mij om je er even tussendoor te laten ...

Ik verwacht van u allen hetzelfde, wees gerust. Ik vertrek toch steeds op tijd en heb dus alle tijd van de wereld ...
Mezennestje in Diependaalse Brievenbus (vervolg van woensdag 3 mei 2006)

CORRECTIE ! CORRECTIE ! CORRECTIE !!!

Er is ons nieuwe informatie ter ore gekomen in verband met het nestje in de Diependaalse brievenbus.

Gisteren was het wat klaarder toen Broer het broedertje heeft zien zitten. En wat blijkt nu ? Het is een KOOLmees !!! Uw Meutje was ook niet erg accuraat met de besluitvorming over de witte eitjes met rozerode stipjes : dat zijn inderdaad eitjes van koolmeesjes ! Niet van pimpelmeesjes, zoals ik beweerde. Pimpelmeesjes leggen lichtgroene eitjes.

Kortom, broer zal vanavond trachten een foto (zonder flits) te maken van het broedende meesje. Die zet ik dan zo snel mogelijk op de Sofa. Beloofd !

woensdag, mei 03, 2006

Mezennestje in Diependaalse Brievenbus

Vorig weekend ging broer voor een lang 1 mei-weekend naar Zwitserland. Daar het maar om een weekendje ging, was het dus niet nodig dat ik de brievenbus ging leegmaken. Hij verwachtte alleen de weekendkrant en die mocht wel blijven zitten tot dinsdag.

Vrijdag echter skypete broer : "Probleem !". Oei, wat was er aan de hand ? Wel, de brievenbus was bevolkt !

Vogelnestjesgewijs zit het namelijk zo, daar in Diependaal : vorig jaar vond broer enkele keren een "aanzet-tot-nestje" in zijn brievenbus dat hij, uit praktische overwegingen, steeds onmiddellijk verwijderde. Tot uiteindelijk de nood te hoog moet geworden zijn en hij op een ochtend wat mosvlokjes en één lichtblauw eitje in de brievenbus vond. Dat is toen vanzelfsprekend niets geworden …

Dit jaar was er ook weer een begin van nest waar te nemen in de Diependaalse brievenbus. Net als vorig jaar had broer het verwijderd om de kandidaat huurders geen valse hoop te geven. Toen hij donderdag de post uit de bus haalde, was deze dus helemaal leeg. Vrijdagochtend was de brievenbus echter volledig ingericht : living, keuken, én slaapkamer. En daar lag een eitje in ! Of ik dus op zaterdag toch maar die weekendkrant weg kon komen halen.

Minder aangenaam, voor uw Meutje dan, was dat ik op zaterdag helemaal géén eitje in het nestje zag liggen !!! Wel zag ik dat de woning heel smaakvol aangekleed was : een stevige onderlaag van groen mos met daarop een bedje van zachte twijgjes, gestoffeerd met witte en zwarte veertjes en pluisjes. Het zag er allemaal heel gezellig uit. Maar een eitje kon ik er niet in zien liggen. Ik schreef het op de zijkant van de krant en ik dacht al aan de teleurstelling van broer, wanneer hij dinsdag terug thuis zou komen ...

Dinsdagochtend, broer via skype : "Geen eitje ? Vier liggen er in !!!" En hij had mama of papa pimpelmees er op zien zitten broeden. Aan de krant was, net als vrijdag, flink wat gepikt. Ja maar, dat kon ik niet meer volgen, hoor ! Waren mijn ogen dan zo slecht geworden ?

Gisterenavond moest ik er mij zelf van gaan overtuigen. Ja hoor : nu de veertjes en pluisjes wat open lagen kon ik vier broze witte eitjes met rozerode stipjes zien liggen. Even opgezocht in het vogelboek en we kregen de bevestiging dat de huurders van de Diependaalse brievenbus wel degelijk pimpelmeesjes waren.

Alleen jammer dat de broedvader of -moeder ‘s ochtends door de binnenkomende post was opgeschrikt. Broer heeft dadelijk een briefje voor de postbode gehangen, om a.u.b. de post onderaan in het pakjeskastje te steken. Maar hij had van de ganse dag nog niemand op het nest zien zitten ... Zou dit dan het einde betekenen voor de vier kleintjes ??? Hoe jammer !

Tot ik gisterenavond ('t moet een uur of tien geweest zijn, denk ik) een sms'je kreeg van broer : "Het vogeltje zit terug op het nestje ! Joepie !"

Nonkel Broer en Tante Meutje zijn nu dus in blijde verwachting ... :-)))

Ondertussen kan je hier eens gaan kijken naar het mooie pimpelmezennestje : http://www.geocities.com/meutje/fotos6.html