maandag, december 29, 2003

De Bende van de Rode Pakken slaat weer toe !

Vorig jaar kon ik eigenlijk nog niet van een bende spreken. Hoeveel zal ik er toen gezien hebben ? Een stuk of drie ? Dat kun je moeilijk een “netwerk” noemen, niet ? Maar dit jaar zijn het er aanzienlijk meer ! En wat mij nog meer verontrust : die drie “groten” van vorig jaar hebben er tientallen kleine helpertjes bijgekregen !

Ze dragen allemaal hetzelfde uniform : zwarte laarzen en een rode muts, jas en broek met een wit biesje. En allemaal gebruiken ze dezelfde methode : zonder zich iets van eventuele voorbijgangers aan te trekken, klimmen ze langs een touw aan de voorgevel een of ander venster binnen.

Nu vraag ik u : kan dat zomaar ? Is er niemand die daar iets aan doet ? Help ! Politie ?

De buitenfeestverlichting loopt dit jaar ook de spuigaten uit. Vorig jaar was er al een grote opkomst van de zogenaamde “lichtslangen”. Maar waar de vrolijke versierders blijkbaar niet aan denken als ze zich zo een slang aanschaffen, is dat je die heel zorgvuldig en slechts na rijp beraad in je tuin kan draperen. Denk eraan : zo een lichtslang is een doorlopende lijn van licht. In het donker, als de slang brandt, zie je er elk centimetertje van !

Met “gewone” lichtjes, kan je weinig verkeerd doen. Je gooit ze in een boom of struik en in het donker krijg je steeds een mooi effect : hier een lichtje, daar een lichtje. (Natuurlijk alleen als je volgende regel in acht neemt : TE is nooit goed, behalve in TErvuren en in TE dikke tetten !) Alhoewel, met die gewone lichtjes kan je ook problemen krijgen ... In mijn kerstboom van zes, zeven meter hoog, branden er onderaan nog slechts een tiental lampjes. Alle andere lichtjes zijn waarschijnlijk kapot. Het is dus geen zicht en de lichtslingers blijven vanaf nu werkloos in mijn kerstboom hangen. Ah jaaaaa ! Ik krijg ze er immers niet meer uit.

Maar terug nu naar de lichtslangen. De gemeente Sterrebeek krijgt van mij zeker al een prijs voor wansmaak. Elk jaar zetten ze een grote prachtige kerstboom aan het kruispunt van de Tramlaan. Maar nu hangt daar al het tweede jaar op rij zo een lichtslang in, héél onbehoorlijk rond die boom gedraaid en onderaan is er geprobeerd om een guirlande-effect te bewerkstelligen. Ze zijn waarschijnlijk zelf nog nooit naar de boom gaan kijken, ’s avonds als de lichtjes branden. Ik bedoel maar : je moet dat toch ZIEN, hoe afschuwelijk dat is ? Help ! Gemeente ?

Over de privé buitenfeestverlichting mag ik mij eigenlijk niet uitlaten : smaak is goesting. Maar beste mensen, let toch even op het volgende. Je koopt een lichtslang want “die zal mooi staan om het hek rond de tuin mee af te boorden”. O.K. Maar, ofwel is de slang te kort voor het ganse hek, ofwel is de slang te lang voor het ganse hek. Er bestààt namelijk geen enkele slang die voor jou de juiste lengte heeft. Voor “nieuwbouwers” is het dan ook aan te raden om éérst de verkrijgbare lengtes van de lichtslangen op te vragen, alvorens aan het tuinhek, de omheining of het tuinhuisje te beginnen !

Je begint dus de slang te bevestigen en hier wordt steeds dezelde fout gemaakt : iedereen begint op de hoek – van het hek EN van de lichtslinger. Inderdaad, ge ziet wat ik bedoel. Bij de enen blijft er nog een “naakt” stuk tuinmuur over, bij de anderen is er een stuk slinger te veel dat dan in een zogezegde “decoratieve” krul verwerkt wordt ...

Over de KLEUREN van de lichtslangen kan ik kort zijn : NIET DOEN ! In Sterrebeek staat een huis (dat zijn buitenfeestverlichting wellicht gesubsidieerd ziet door het gemeentebestuur), waar vorig jaar langs gans de dakgoot een RODE lichtslinger hing ! De weinige huizen van lichte zeden die er nog overblijven langs de Leuvense steenweg, verbleken ernaast. En natuurlijk was die rode slinger langer dan de dakgoot. Dus werd hij, links van het huis, over een stuk omheining verder geleid. Die mensen moeten dat toen prachtig gevonden hebben want dit jaar hangt de rode slinger niet alleen aan de dakgoot, maar loopt hij ook over de omheining langs beide kanten van het huis ! En twee (of drie ?) slingers zal dan weer te lang geweest zijn want het ganse kunstwerk is opgesmukt met vele decoratieve krullen en hoekjes en kantjes. Als kers op de taart hangen er in het boompje voor het huis oranje en paarse en groene lichtjes te flikkeren.

Wil je nu toch absoluut een gekleurde lichtslang gebruiken, spreek dan even af met de buren ! JIJ kan het wel sober willen houden, met een witte en een groene slinger. Maar als je overbuur dan wild tekeer gaat met blauwe, gele en rode slangen, wordt het geheel een kwelling voor het oog van de voorbijgangers. En héél erg dicht bij huis zag ik er nog eentje : het dak van het tuinhuisje is afgeboord met een gele slinger die, vanwege nog een stukje over, afbuigt naar het raampje, waarna het tuinhuisvenstertje omkaderd wordt met een rode slang, die een beetje te lang is zodat er nog een treurig rood staartje naar beneden hangt.

NEEN, lieve mensen NEEN ! Denk ook eens aan Meutje die daar alle dagen twee keer voorbij komt, in het donker, als uw verlichting brandt ... Probeer alstublieft te begrijpen hoe moeilijk het voor mij wordt om tussen al deze licht- en kleurentoestanden mijn aandacht op de weg te houden.

Om nu zo ’s avonds in de winter mijn zonnebril op te zetten ... dat zie ik niet echt zitten.
Ik zou deze feestdagen ook graag ongevallenvrij doorbrengen, hoor !