vrijdag, mei 06, 2016

Zaterdagmorgen 23 april, zijn twee eksters aan een nest begonnen in het topje van de boom hier tegenover. Drie dagen lang was het een aan- en afvliegen dat het een lieve lust was. Aardig om zien hoe die vogels hun takjes uitkiezen en welke toeren ze daarna moeten uithalen om ermee door de takken van de boom te geraken. Soms moesten ze langs één kant uit de boom vliegen om er aan de andere kant mee in het nest te belanden. Hoe ze dan de takjes tot een stevig nest vlechten, ik zou het hun niet kunnen nadoen.

Op het internet had ik gelezen dat de bouw van een eksternest 40 dagen duurt ! Ja maar … hoe zit dat dan met “in mei leggen alle vogeltjes een ei” ?

Op 26 april echter, was er geen activiteit meer aan het nest. Oei, zouden ze het verlaten hebben ? Broer had dat in hun tuin al eens meegemaakt : begonnen aan een nest en het dan in de steek gelaten. Zou hier mijn eksternest avontuur eindigen ? Jammer.

Maar dan, eergisteren, zag ik weer een ekster in de buurt van het nest. De volgende dag zat de ekster zelfs achter een kraai aan : hij joeg hem weg tot in de volgende tuin. En in de namiddag zag ik de ekster in het nest springen. Vanmorgen stak er een kopje uit boven de rand van het nest. Ik zie het kopje nu niet meer maar er is wel weer meer activiteit in de buurt van het nest.

Zal het dan toch in orde komen ? Misschien worden er nu eitjes gelegd en blijven ze ondertussen verder werken aan hun woning. In dat geval moet ik nog een beetje geduld hebben (40-tal dagen ?) en zal ik dan de kleintjes zien uitvliegen !

Leuk voor mij maar, zoals bovenbuur opmerkte, minder leuk voor de meesjes die bij de buurvrouw van de tweede verdieping het nestkastje aan het inrichten zijn. De eksters zouden de kleine meesjes wel eens kunnen aanvallen …