zondag, mei 15, 2016

Mijn visuele waarnemingen van het eksternest lopen op hun einde. De boom heeft nu al redelijk veel blaadjes dus het nest wordt stilaan aan het oog onttrokken. Ik hoor er altijd wel een ekster in kwetteren. Zit ze al op eitjes of roept ze gewoon om meer bouwmateriaal ? Ik weet het niet. Er is nog wel flink gebouwd ondertussen : twee weken geleden kon je nog een beetje door het nest kijken. Nu is het helemaal dicht.

En het wordt flink verdedigd. Alles wordt achtervolgd en weggejaagd. Vooral kraaien maar ook … duiven !

Waarom zou een ekster nu achter een duif aan gaan ? Bang dat ze het nest zou innemen ? Allez, een duif ?! Die haar eieren legt op drie takjes, bijeen gegooid op de meest onmogelijke plaatsen ? Zou een duif een “goed” nest wel herkennen mocht ze er eentje zien ? Volgens mij denkt die dan eerder : “pfffff, zoveel takken, daar kan ik toch geen ei in leggen ?”

De theorie in het boekje (blz 518 : uitbroeden 17 – 18 dagen, jongen vliegen uit na 22 – 28 dagen) is heel mooi maar ik heb geen idee of en wanneer er eieren gelegd zijn. Ik blijf dus alles in het oog/oor houden en hoop binnen afzienbare tijd kleine ekstertjes te zien uitvliegen !