donderdag, augustus 08, 2002

Meutje voelt zich een beetje schuldig ...

Gisteren ben ik op bezoek geweest bij twee bruine mannen ! Maarten en Walter hebben een mooi kleurtje gekregen in Mallorca. Het was er heel fijn, ze hebben er een prachtige vakantie gehad ! En ... ze hebben een heel lief uiltje meegebracht voor Meutje ... !!!

Maarten heeft zelf een T-shirt beschilderd, een Pikachu hoed gemaakt en een heksencape, en hij had een flesje bij met zelfgemaakte "potion" waarin je de wolken kan zien !

Maar dan, nadat alles gisteren verteld en getoond was, vroeg Maarten aan papa of hij op het internet mocht want hij herinnerde zich plots enkele "internet codes", waaronder Lego. En daar ging Meutje in de fout ... Maarten kende al de doolhof op de Lego-site maar nu heeft Meutje hem Junkbot getoond ! Da's dus dat robotje, dat vuilbakjes moet leegmaken. Maar jij moet met legoblokjes trapjes bouwen zodat het tot bij de vuilbakjes geraakt. Meutje is heel verslaafd geweest aan dit spelletje ! Die verslaving is nu (gelukkig !) voorbij. Ik heb alle levels doorgeworsteld : eerst zomaar, zonder op het aantal "zetten" te letten. Maar daarna heb ik alles nog eens overgedaan (en overgedaan ... en overgedaan ...) tot ik alles opgelost had met het minimum mogelijke zetten. Ik kan u verzekeren : daar zijt ge wel een tijdje zoet mee ...

Wel, en nu zit Maarten ermee ... Foei, Meut !!!

Langs de andere kant, Maarten heeft het wel verdiend om eens een leuk spelletje te mogen spelen. Terwijl ze in Mallorca waren, is zijn rapport toegekomen. Ik heb de twee evaluatie pagina's van Miss Dean gelezen, en ook het "self-appraisal" formulier dat Maarten ingevuld had : I was impressed ! En niet alleen door Maarten's vorderingen. Ik heb vooral ook een hoge dunk gekregen van Miss Dean. Zoals we al wisten is Maarten heel goed in "maths" en wetenschappen. Hij is zelfs erg vooruit met wiskunde. Zelf had Maarten ingevuld :
What are you good at ?
- I'm good at maths
- I'm good at spelling
- I'm good at reading
What do you find hard ?
- I find hard thinking
- I find hard sheets hard **
- I find hard working with friends***
What would you like to learn better ?
- I would like to learn better thinking

** Hij kan zijn "times tables" niet goed, vindt hij zelf. Ik zei hem dat Miss Dean net geschreven had dat hij de tafel van 2, van 5 en van 10 zo goed kende. Ja maar, de tafel van 3 vond hij zo moeilijk !
*** Wij vroegen Maarten waarom hij "working with friends" zo moeilijk vond. Wel, zij hadden steeds maar ideeën, en hij had nooit ideeën ! Wij hebben hem uitgelegd dat dat wel in orde zal komen : zijn klasgenootjes zijn immers een jaar ouder.

Ne mens zou er complexen van krijgen ... Awel, maar ... ik, hé ... ik ... euh ... ik kon schoon schrijven, nè ! En ik was heel zuinig met de plaats in mijn schriftjes ! In het eerste studiejaar heb ik zelfs eens ruzie gekregen van juffrouw Moons omdat ik op het einde van mijn zinnen allemaal vertikale lijntjes trok en, aan het einde van mijn blad gekomen, begon ik weer bovenaan en schreef ik naast die lijntjes verder, in de plaatsen die er rechts van het blad nog "vrij" waren ...

Pffff ... ! In het eerste studiejaar krijg ik daar ruzie voor ... Terwijl ons in het middelbaar geleerd werd om uw kladpapier zo optimaal mogelijk te gebruiken. Hoe ? Eerst schreef je bijvoorbeeld het klad van een opstel in het blauw. En voor het volgende opstel gebruikte je hetzelfde blad, maar dan schreef je tussen de lijnen met rood ! Die nonnetjes toch ... !


woensdag, augustus 07, 2002

Avondwandeling.

Het is opgehouden met regenen. De lucht klaart op want de zon probeert met haar laatste stralen nog even de zompige aarde te strelen. Buiten ruikt het naar pas gewassen groen. Het is stil. Er zijn alleen druppels te horen. Druppels die van hoog in de bomen, blaadje voor blaadje naar beneden tuimelen en als kleine koele voetjes op mijn warme blote rug vallen.

Ik neem de tuinafvalemmer en twee stokjes en begin aan mijn avondwandeling. Mijn eerste ronde rond het huis is meer zoiets als een verkenningstocht. Bloempotten worden gedraaid, plantengroen met een stokje opgetild. Vooral de grote bruinrode slakken vallen onmiddellijk op. Die verdwijnen dan ook als eersten in de emmer. De tweede ronde laat mij vooral flink nadenken : waarom zitten er hier wel slakken en wat verderop niet ? Waarom zitten ze wel onder deze plant maar eten ze er niet van ? Waarom zitten er geen slakken onder de kerstboom ? Houden ze misschien niet van de afgevallen sparrenaalden ? Als de wereld weer volledig opgedroogd zal zijn, loont het wellicht de moeite hier eens mee aan het experimenteren te gaan. Bij de derde ronde tracht ik nog wel eens een onschuldig takje of een bruin gekruld blad aan te porren maar mijn ogen zijn al meer geoefend. Ik begin ook de slakken in- en uitvalswegen te herkennen. Tijdens ronde nummer vier wordt ik echt heel handig met de twee stokjes : je rolt de slak opzij en houdt één stokje op haar buik, de slak krult zich rond het stokje, dan komt het tweede stokje in actie en - als een volleerde Chinees - gooi je de slak in de emmer. Ik denk er nu ook aan om steeds op de muren te kijken. Ja, ja, want terwijl je zo geconcentreerd naar de grond tuurt, glijden de glibberige wezens doodleuk voor je neus naar boven ! En ronde nummer vijf wordt dan uiteindelijk de detail-ronde : overhangend groen wordt opzijgeschoven en nauwkeurig onderzocht. Ook de kleinste glinsterende griezels ontsnappen nu niet meer ...

Tijdens het ganse gebeuren blijven de meeste slakken (verschrikt ?) op een bolletje gerold, bij de ajuin in de emmer liggen. Die ajuin lag al in de emmer, hoor. Die maakte eigenlijk geen deel uit van mijn strategie. Maar toch denk ik even : slakken houden misschien niet van ajuin ? Zou ik daar ook eens iets mee kunnen proberen ? Hoewel de meeste slakken dus op een bolletje blijven liggen, mag de aandacht op de emmer op geen enkel moment verslappen. Er zijn namelijk altijd wel enkele "die-hards" die tijdens de wandeling langzaam maar zeker uit de emmer proberen te ontsnappen.

En na de vijfde ronde wordt het nog even op de tanden bijten : het zoutpotje wordt bovengehaald en de inhoud van de emmer wordt rijkelijk met zout bestrooid waarna men (liefst zonder er nog een blik op te werpen !) de emmer gerust buiten kan laten staan.

Ik heb het niet nageteld maar ik schat dat deze avondwandeling, die een klein uurtje duurde, ongeveer 40 slakken opgeleverd heeft.

"In den tijd" had oma een ijzeren prikker waar ze de slakken mee opprikte. De oogst was ook steeds heel succesvol maar ik denk dat oma's "avondwandelingtjes" korter waren ...

dinsdag, augustus 06, 2002

Er lag géén muizenlijkje op de composthoop toen ik gisterenavond ging kijken ... Hopelijk is Muis dus terug op krachten gekomen en weggeraakt. Of ... ?

Zeg, en wat was dat vanochtend op de radio ? Er zullen tientallen liters regen vallen per kubieke meter !? 't Kwam wel van Studio Brussel maar allez, ik heb toch maar alle bloempotten UIT hun schoteltjes gezet, zodat ze geen te natte voeten krijgen. De bloembakken die op de vensterbanken staan, daarentegen, heb ik in de tuin gezet : dan krijgen die ook eens een flinke douche. Bij deze bloempotbakverhuis werd ik in de gaten gehouden door tientallen slakken ... Ik heb ze maar laten zitten. Ik had geen zin om mijn zoutpotje te gaan halen. Trouwens, bij dit vochtig weer kan je met zo een potje niet strooien. Dan moet je het zout in je hand gieten (altijd veel te veel in eens, natuurlijk) en dat dan op de slak gooien. En daarna plakken je handen zo ...

Mijn linkerarm begint stilaan los te komen van mijn linkerschouder. De badkamerschoonmaak van het voorbije weekend zal daar geen goed aan gedaan hebben maar de echte oorzaak moet toch ergens anders liggen, denk ik. Dus, zoals de dokter het aanraadde, heb ik eens kritisch gekeken hoe ik hier aan mijn bureau zit. Als ik op het scherm aan het lezen ben, steun ik altijd op mijn linkerelleboog. Dat kan ik maar best niet meer doen. En mijn klasseurs staan links van mij. Die neem ik altijd met mijn linkerhand. ... ! Ik krijg een déjà vu : bij BIM heb ik daar op de duur ook een tenniselleboog van gekregen ... Het hele boeltje zomaar naar de rechterkant verhuizen, dat zit er niet in. Hoe gaan we dat oplossen ? ... Ha ! Ik heb het ! ... Niet meer gaan werken ... !


maandag, augustus 05, 2002

Thriller van de dag

Kettingbotsing E17 in Waasmunster eist 2 doden
WAASMUNSTER 05/08 (BELGA) = Op de E17 Antwerpen-Gent in Waasmunster is maandagmorgen een kettingbotsing gebeurd waarbij een tiental wagens en vier vrachtwagens zijn betrokken. Er zijn al 2 doden geteld en 3 zwaargewonden afgevoerd.Het medisch rampenplan is afgekondigd. Op de plaats van het ongeval zou een dichte mist hebben gehangen. Het parket onderzoekt de zaak. Onder de vrachtwagens is ook een lekkende tankwagen van het bedrijf Wauters. De brandweer voorkomt dat de vloeistof, een additief voor olieproducten, in de sloot terechtkomt. Een tiental koeien die in één van de vrachtwagens zat, liepen even los op de autoweg en zijn dan door de brandweer vastgemaakt aan één van de vrachtwagens. De kettingbotsing deed zich voor in de richting van Antwerpen, daar zijn drie rijstroken versperd. Ook in de richting Gent is een rijstrook versperd door een omgevallen verlichtingspaal. (LVR).

Meutje had dit bericht vanochtend op de radio gehoord. Ze is wel niet goed in aardrijkskunde maar vermoedde toch dat het hier om de dagelijkse werk-weg van Kozze Eindredacteur gaat ... En ze weet dat Kozze altijd nogal vroeg vertrekt ... ! Dus, op kantoor gekomen, stuurde ze een voorzichtige email naar Kozze :

... kozze ... ? oehoe ... ? ... kozze ... ?

zijde gij daar ? ...


... en ze wachtte vol ongeduld af ...

En dan, eindelijk ... ! Om 10:22 kwam Kozze's antwoord :

Jawel, ik ben hier net toegekomen

'k Had er (in Waasmunster bedoel ik) normaal gezien middenin moeten zitten,
want 6:45u is EXACT het uur wanneer ik daar in Waasmunster iedere morgen
voorbij rij (zeg maar ... vlieg). Maar nèt deze morgen had ik besloten om
eerst eens naar de Makro te gaan, een papier te gaan tekenen bij EvoSoft,
en m'n reispas te gaan halen in het gemeentehuis van Merelbeke. Ne mens
moet niet schoon zijn om chance te hebben, niet waar ?


... OEF ! ... Eind goed, al goed ... !


Kozze, op dat al of niet schoon zijn ga ik niet dieper in maar voor uw Engelbewaarder moogt ge op de barbecue een brochette opzij leggen, hoor !

O.K. Als het niet aan de schoonmaakproducten ligt, is dit waarschijnlijk het begin van dementie ...

Ik dacht dat er dit weekend eigenlijk niets anders gebeurd was dan de badkamerschoonmaak. Maar, ge ziet, als ik weer wat op mijn plooi ben, komt alles toch weer boven !

Zondag heb ik een muisje gered ! Allez, 't is te zeggen : ik DENK dat ik het gered heb ... Ik ben achteraf niet meer gaan kijken. Helemaal vergeten ! Ik ben toch wel een slechte muizenmoeder, niet ?

Ik kwam in de kelder en zag weer een muizenlijkje drijven in de emmer water. Maar naast de emmer zat er nog een ander muisje. Het leefde nog een beetje. Ik heb een kartonnen doos genomen en die voor het muizensnuitje gehouden. Het muisje trok zich een beetje weg maar ... veel leven zat er niet meer in. Dan heb ik met het deksel van de doos tegen het muizenpoepje geduwd en ging het muisje toch in de doos. Ik heb het diertje op de composthoop aan de garage gelegd. Het viel op zijn ruggetje en lag daar zo hulpeloos ... Ik heb het op zijn pootjes gezet en, zoals gezegd ben ik er achteraf helemaal niet meer gaan naar kijken ! Ik zal vanavond eens zien : ofwel ligt er een lijkje, ofwel ligt er niets en ... dan is het volgens mij gered !

Wezzelkop ? Ik denk dat mijn brein helemaal opgelost geweest geworden is door de schoonmaakproducten ...

Ik zou het belangrijkste nog vergeten : Maarten heeft zaterdag gebeld !

Het is daar wreed goed weer in Mallorca, hoewel ze vorige week eens één dag een beetje regen gehad hebben. Zaterdag had Maarten weer een "certificate" verdiend in de Mini-Club. Terwijl hij belde (om zes uur 's avonds), brachten ze net de handdoeken. Er was die ochtend iets mis gelopen met het schoonmaken van de kamer ... Ze moesten nu snel een badje nemen en gaan eten zodat ze op tijd in de Mini-Disco zouden zijn om het Certificate in ontvangst te nemen.

Ze hadden ook een insect gezien dat ik "daar in België nog nooit gezien had". Papa had op dat moment het fototoestel niet bij maar Maarten heeft het heel precies getekend op het kaartje dat ze mij gestuurd hebben. En in de Mini-Disco had hij goochelaars gezien die fantastische truuks deden. Maar er was één truuk bij die hij al kende, zonder hem zelfs gezien te hebben ... ! De krokodil is fantastisch voor in het zwembad. Ik vroeg of ze wel bij in de kamer kon, waarop Maarten mij erop wees dat ze een "balcony" hadden, you know ! Ze hebben daar zomaar eventjes vier zwembaden "in a row". Aan de 0.70 kan Maarten nog staan maar hij is ook al in de 1.20 geweest en zelfs in de 2.40 !!!

Ze stellen het daar dus uitstekend, ons mannen ...





Zoooo een wezzelkop ...

Ik moest eigenlijk maar één ding niet vergeten bij Walter, buiten de brievenbus af en toe eens leegmaken : zondagavond de vuilbakken buitenzetten ! Wel, vanmorgen sta ik klaar om te vertrekken en ... "flits ! ..." schiet het door mijn hoofd : de vuilbakken in Diependaal ... ! Ik ben dan maar vlug tot ginder gereden. Oef ... ! Overal stonden de vuilbakken nog buiten en ik heb die van ons broertje er snel bijgezet.

En hoe komt dat nu, dat ik die ganse vuilbakkenhistorie vergeten was ?

Wel, ik heb weer aan "statistieken" gedaan dit weekend. Dit is het resultaat ...

Wil je een badkamer HELEMAAL poetsen ? Ik bedoel, een badkamer van 2 op 3 meter, met 1 bad, 2 lavabo's, kastjes achter de spiegels en 1 smal kastje opzij. Het plafond wordt overgeslagen maar de muren en de bovenkant van de kasten krijgen wel een grondige beurt. De kastjes worden ook aan de binnenkant schoongemaakt en alles wordt weer netjes gerangschikt. De nooit gebruikte handdoeken gaan de wasmachine in, samen met het douchegordijn. Nergens blijft er nog een kalkspoortje achter en het tapijt wordt GRONDIG gestofzuigd ... De wasmand (DAAR kwam dat muffige geurtje vandaan ... !) wordt geschuurd en buiten in de wind te drogen gezet.

Wel, hiervoor dien je 10 uren te rekenen ... Zaterdag ben ik met de binnenkant van de kastjes bezig geweest van 3 tot 9. De grote kast, waarin mijn zeepjes, parfumflesjes, nagellakken en andere prulletjes liggen heb ik wijselijk overgeslagen. En zondag, van 11 tot 3, heb ik de grote "buiten"-werken gedaan. Daarna was ik dood en ik ben om 6 uur wijselijk plat op mijn rugje gaan liggen ...

't Is maar dat ge het weet, hé !

Tip : om dit alles op een aangename manier te laten verlopen, heb ik er de ganse collectie van de Pre-Historie (60's én 70's) doorgedraaid !