donderdag, juni 06, 2024

Administratie (zucht !)

Door de jaren heen werkt een mens zich omhoog op de administratieve ladder : van het invullen van een papieren belastingaangifte, gaat men naar tax-on-web. Daar krijgt men op den duur zelfs een vooraf ingevulde aangifte die men alleen nog maar moet goedkeuren en verzenden. Uiteindelijk krijgt men dan een voorstel van vereenvoudigde aangifte waarbij men helemaal NIETS meer hoeft te doen. Ik was in dat stadium beland : helemaal mee met de moderne tijd !

Eind april krijg ik plots het bericht dat ze mij geen voorstel van vereenvoudigde aangifte meer kunnen sturen omdat “mijn situatie veranderd is” ?! … Ik moet een belastingaangifte indienen.

Ik ben ondertussen niet getrouwd, heb geen kinderen gekregen, ben ook (nog) niet overleden bij mijn weten. Dus bel ik naar het Ministerie van Financiën om te horen wat er aan de hand is. Voor hetzelfde geld heeft iemand mijn identiteit gestolen en heeft – ik zeg maar wat – op mijn naam een huis in het buitenland gekocht of zo.

De dame aan de telefoon had het over een hypothecaire lening. Ik vertel haar dat ik al jàren geen lening meer lopen heb. Zij kijkt dat na : inderdaad vorig jaar was er geen lening en het jaar daarvoor ook niet. Ja, dan weet zij het ook niet. Ze kan hier wel niets aan veranderen, dat wordt zo van bovenhand beslist. Ik moet een belastingaangifte indienen.

Begin mei krijg ik een mail dat mijn voorstel van een vereenvoudigde aangifte (?) beschikbaar is bij Tax-on-web. Ik laat dat enkele dagen bezinken en ga dan eens kijken. Ja, al wat er in staat is juist. Ik moet het wel nog goedkeuren en “verzenden” om in te dienen. Dat zullen we dan maar doen, hé ? Zo, dat loopt toch nog goed af !

Alleen … op 29 mei vind ik in de brievenbus een … papieren belastingaangifte !

Terug naar AF ? Ben ik weer onderaan de ladder beland ?

(Vroeger zeiden wij op het werk : belastingen ? douane ? NOOIT naar bellen ! Uw dossier zit ergens en dat zit daar goed. Als je belt halen ze dat uit de stapel en je weet nooit waar het dan terecht komt.)

Ik kijk al uit naar volgend jaar 😐